Juli 2021, Bruno Forment
In deze bronnengids vind je verder ook:
- Beheerders van beschilderde illusionistische decors en rekwisieten
- Bibliografie over theater, muziektheater en scenografie in Vlaanderen
C.A.R.M.E.N. – digitaal archief van de Munt
C.A.R.M.E.N. biedt een venster op de geschiedenis en collecties van de Munt van gisteren, vandaag en morgen. Je vindt hier informatie over de voorstellingen van de Munt, verrijkt met een selectie documenten en objecten uit het unieke patrimonium van het operahuis. Hoogtepunten zijn de digitale beelden van decormaquettes, de talrijke productiefoto’s, portret- en rolfoto’s van zangers, enzovoort.
DAMS Antwerpen – Digitale beeldbank van Musea en Erfgoed Antwerpen
Deze website stelt mediabestanden beschikbaar van scenografische collecties die onder meer door de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Museum Plantin-Moretus, Museum Vleeshuis en Letterenhuis worden beheerd.
Nuttige zoektermen zijn Decorontwerp
of namen van decorateurs. Het loont de moeite om vooraf een A-kaart-account te registreren.
Erfgoedinzicht – Erfgoeddatabank van de Vlaamse Overheid
Erfgoedinzicht is een netwerk van organisaties met een erfgoedcollectie met als doel het in kaart brengen van, de zorg voor en de bekendmaking van het roerend erfgoed in Vlaanderen. Op Erfgoedinzicht vind je:
- Alle registratiefoto’s van de ‘Dubosq’-decorcollectie van de Schouwburg Kortrijk (zoek
Dubosq
) - Productiefoto’s uit allerhande theaters (zoek
Schouwburg
) - Beelden uit de collectie van Huis van Alijn
FelixArchief – Stadsarchief Antwerpen
Het FelixArchief bewaart het rijke geheugen van de stad Antwerpen: de archieven van het Antwerpse stadsbestuur, de stedelijke administratie en het OCMW, alsook van plaatselijke bedrijven, verenigingen, particulieren en families. Daaronder bevinden zich talrijke bronnen voor de drie stedelijke theaters in Antwerpen: het Théâtre Royal of de Koninklijke Franse Schouwburg (Bourlaschouwburg), de Koninklijke Nederlandse Schouwburg en de Vlaamse Opera. Bijzonder relevant voor de geschiedenis van scenografie zijn de talrijke vroeg-20e-eeuwse foto’s van decoropstellingen in deze theaters, of de aankoopdocumenten uit de 18e en 19e eeuw. Een toenemend aantal bronnen is digitaal beschikbaar.
Een nuttige zoekterm in de databank is Schermen
.
Universiteitsbibliotheek Gent: Décors du théâtre – ville de Gand
Aan het begin van de 20e eeuw legde de Opera van Gent (thans Grand Théâtre de Gand) een reeks van zes albums aan met foto’s van decoropstellingen. De schermen gaan terug tot de begintijd van de Opera (1840) en zijn van de hand van gerenommeerde lokale en internationale decorateurs van wie weinig ander werk werd gefotografeerd.
De zes albums zijn integraal gedigitaliseerd en kunnen vrij geconsulteerd worden.
Trefwoorden
Archiefinstelling, Bibliotheek, Museum of objectendepot, Organisatie of vereniging uit de kunsten, media, ...
Ballet, Dans, Klassieke muziek, Muziek, Opera, operette, muziektheater of musical, Theater
Affiches, Dans (archief), Decors of scenografische objecten, Foto's of prenten, Kostuums, objecten of toestellen, Muziek (archief), Online foto's of afbeeldingen, Online tekstbronnen, Persoons- of organisatiearchief, Theater (archief)
1600-1700, 1700-1800, 1800-1900, 1900-1945, 1945-1980, 1980-heden
Antwerpen, België, Brussel (gewest), Gent, Kortrijk, Vlaanderen (gewest)