Hoe deze website gebruiken?

Zoek je bronnenmateriaal over theater, dans en verwante disciplines maar weet je soms niet waar ze te vinden of waar te beginnen? Dan ben je hier op de juiste plek. Bronnengids.be verzamelt de informatie die je nodig hebt voor een succesvolle zoektocht. In het onderstaande filmpje maak je snel kennis met de belangrijkste elementen:

Klinkt het geluid te stil? Met oortjes of een koptelefoon is dit filmpje beter verstaanbaar.

Vind het antwoord op vragen zoals…

# Ik zoek tools en tips voor een geslaagde zoektocht…

Ga naar:

De rubriek Advies bevat generieke artikels die helpen om je zoektocht vorm te geven. Ze reiken heuristische tips & tricks of stappenplannen aan of geven duiding bij concepten uit de wereld van erfgoed en archieven.

De rubriek Collectieve catalogi bevat overkoepelende catalogi en collectie- en archievenoverzichten. Ze bieden je een snel maar vaak partieel overzicht op het bezit van meerdere instellingen…

# Ik zoek voorbeelden van wat anderen voor mij al deden

Ga naar: Cases en collecties

Wil je het liever wat concreter? Cases & collecties presenteert relevante archieven, stukken of publicaties. Je vindt er thematische lijstjes die kunnen inspireren bij het onderzoek naar een persoon, genre of brontype. Of getuigenissen van andere onderzoekers over hun zoektocht naar bronnen.

# Ik zoek lijstjes van …

Ga naar …  

Online bronnen zoomt in op het digitaal raadpleegbare aanbod. In welke online databanken vind je gegevens over personen, organisaties, producties of voorstellingen? Waar kan je snuisteren in beeldmateriaal of zoeken door pers- of andere tekstverzamelingen?

In de rubriek Bewaarplekken vind je afzonderlijke fiches of overzichtsartikelen over de belangrijkste beheerders van archieven of verzamelingen gerelateerd aan de podiumkunsten, telkens met doorverwijzingen naar hun online catalogi.

# Ik zoek waar je terecht kan voor …

  • specifieke soorten bronnen 

Ga naar Zoek in alle rubrieken en selecteer het type bron via de selectievakjes. Zoek in alle rubrieken geeft je het snelst een overzicht op alle artikels die Bronnengids Podium biedt.

Zie onder voor méér over gestructureerd zoeken met de selectievakjes…

  • bronnen over een bepaald persoon, thema, … 

Ga naar het vrije zoekveld en test welke resultaten dit oplevert. Heb je geen resultaten, dan betekent dit niet dat er geen relevant bronnenmateriaal van of over je zoekterm bestaat. Wel betekent het dat je zoekterm niet – of nog niet –  expliciet vermeld wordt in de bestaande artikels op Bronnengids Podium.

Zie onder voor méér over vrij zoeken…

Zoeken op de website

Vrij zoeken

Het algemene zoekveld laat toe met eigen zoektermen te zoeken doorheen de hele website. Alle artikels zijn fulltekst doorzoekbaar gemaakt.

De zoekfunctie zoekt op jouw specifieke zoekterm of op samenstellingen met die zoekterm. Zo zal ‘archief’ ook resultaten opleveren die de woorden ‘privéarchief’ of ‘archiefinstellingen’ bevatten.

Meerdere zoektermen die in een bepaalde volgorde moeten staan, zet je best tussen dubbele aanhalingstekens: particuliere archieven (zonder aanhalingstekens) levert andere resultaten op dan “particuliere archieven”. Je kan meerdere zoektermen met elkaar combineren; in dat geval vermelden de zoekresultaten alle artikels waarin minstens één van de zoektermen voorkomt (OR). De zoekfunctie begrijpt geen andere booleaanse operatoren (AND, NOT). Dat geldt ook voor truncatietekens.

Zoektermen gebaseerd op persoonsnamen, kunstenorganisaties of stijlbegrippen, leveren vaak weinig of geen resultaat op. Dat betekent daarom niet dat er geen relevant bronnenmateriaal van of over je zoekterm bestaat. Wel betekent het dat je zoekterm niet - of nog niet - expliciet vermeld wordt in de bestaande artikels op Bronnengids Podium. Het staat je natuurlijk vrij om dit soort zoektermen uit te proberen en te kijken welke vangst ze alvast opleveren. Zo levert “Dora van der Groen” nog geen hits op, terwijl over “Tone Brulin” al wel een onderzoekscasus werd ingevoerd, en “Katie Verstockt” vermeld wordt op onder meer de fiche van het Conservatorium Antwerpen.

Gestructureerd zoeken

Het loont de moeite om ook een tweede, meer gestructureerde zoekmethode te gebruiken. Bovenaan elke rubriek vind je een aantal trefwoordenclusters waar je relevante zoektermen kan aanvinken. De clusters hebben bijvoorbeeld betrekking op de discipline, de periode of bepaalde brontypes. De combinatie van een vrije zoekterm en de selectievakjes is vooralsnog niet mogelijk. Let ook op: sommige trefwoorden kan je verder uitklappen (let op het kruisje rechts van de termen).

Probeer je zoekvraag te herformuleren met gebruik van deze clusters. Zoek je bv. waar de notatie van een volksdans uit de Kempen wordt bewaard?  Je kan dan in de rubriek “Bewaarplekken”, subrubriek ”Detailfiches” gaan zoeken naar de bewaarplekken met materiaal over Volksdans door het trefwoord Dans open te klappen en op volksdans te klikken. Bij de types bronnen kan je bovendien Dansnotatie aanvinken. Je komt dan onder meer terecht bij de Consciencebibliotheek en KADOC-KU Leuven.

Let wel op met het interpreteren van je zoekresultaten. In de beschrijving van de bewaarplekken die je op die manier vindt, staat aangegeven dat ze bronnen over “volksdans” én “dansnotatie” bezitten, maar dat betekent niet dat het ook om “dansnotatie van volksdansen” gaat: dát moet je verder uitzoeken met behulp van de meer gedetailleerde catalogi van de instelling zelf.

Om dit deels te ondervangen, hebben we sommige trefwoorden bij type bronnen gepreciseerd per discipline. Zo kan je audio en audiovisueel en persoons- of organisatiearchief uitklappen, en de gewenste discipline aanklikken. Je kan deze zoektocht ondernemen in de diverse rubrieken afzonderlijk. In de rubriek online bronnen kan je bv. zoeken naar online raadpleegbare interviews met kunstenaars die theater maakten vanaf de jaren ’80. Je vinkt dan bij de cluster type bronnen interviews aan en bij chronologisch bereik 1980 tot heden. Ook hier ben je niet zeker dat je zal vinden wat je zoekt, maar de kans is wel groot.

Zoek je liever in de breedte, dan kan Zoeken in alle rubrieken tegelijk onverwachte insteken opleveren.

Vind je toch niet wat je zoekt?

Deze website is een collectief work-in-progress. In samenwerking met diverse partners en onderzoekers tracht CEMPER de inhoud aan te vullen en up to date te houden. Vind je voor jouw onderzoek geen relevante informatie, contacteer ons dan of deel je eigen tips.

De Bronnengids Podium faciliteert vooral het onderzoek naar het podiumkunstenverleden in Vlaanderen en Brussel. Er is niettemin plaats voor aanvullingen over andere Belgische of buitenlandse collecties en histories.