Overzicht
De platformen die digitale bladmuziek aanbieden zijn al even disparaat als de instellingen en organisaties die fysieke collecties beheren. Het aantal initiatieven omtrent muziek van Belgische/Vlaamse componisten blijft vooralsnog beperkt. We lichten hier enkele interessante initiatieven uit. Maar goede zoekmachines brengen je wellicht nog op andere boeiende plekken!
Elders op Bronnengids Podium vind je nog:
- Voor algemene aanbevelingen, zie Hoe zoek ik partituren of bladmuziek?
- Voor fysieke (papieren) bladmuziekcollecties, zie Bladmuziekcollecties per genre en Bladmuziekcollecties per type instelling
Internationaal
- Het International Music Score Library Project (IMSLP of Petrucci Music Library) is een internationaal crowdsourcingproject. Het wil een online bibliotheek zijn voor alle bladmuziek in het publiek domein (vrij van auteursrecht) en van bladmuziek van componisten die hun werk gratis ter beschikking willen stellen. In sommige gevallen vallen de partituren enkel in de VS onder het ‘publiek domein’, maar niet in België: in dat geval is vrij gebruik hier niet toegestaan.
- De Choral Public Domain Library of Choral Wiki (CPDL) biedt koormuziek aan die vrij is van auteursrecht of die gratis ter beschikking is gesteld. In sommige gevallen vallen de partituren enkel in de VS onder het ‘publiek domein’, maar niet in België: in dat geval is vrij gebruik hier niet toegestaan.
- Ook op het Internet archive of archive.org vind je tal van gedigitaliseerde partituren uit bibliotheken wereldwijd (o.m. de online collectie van Brigham Young University David Day over BYU Brussels Opera and Ballet met bladmuziek uit o.m. stadsarchief Brussel en Conservatorium Antwerpen.
- De muzieknotatiesoftware Musescore biedt een bibliotheek aan van downloadbare bladmuziek die werd gedeeld door de Musescore-community
België (niet-commercieel aanbod)
Gespecialiseerde muziekbibliotheken
- De conservatoriumbibliotheken van Antwerpen en Brussel zetten de voorbije jaren steeds sterker in op het digitaliseren van hun collecties.
- Een overzicht van de gedigitaliseerde bladmuziek uit de Antwerpse conservatoriumbibliotheek vind je via deze pagina, of in de catalogus (zoek via
Snel zoeken
en selecteer in de linkerbalkDrager: Digitaal
). In bepaalde gevallen werden ook scans toegevoegd aan de thematische online tentoonstellingen op hun website, zoals bijvoorbeeld Albert Michiels – Partituren. - De gedigitaliseerde bladmuziek van de Brusselse conservatoriumbibliotheek is toegankelijk via deze website. Je hebt er evenwel een account van de Erasmushogeschool Brussel voor nodig. Voor de bladmuziekcollectie van de openbare omroep werd een afzonderlijke website in het leven geroepen.
- Een overzicht van de gedigitaliseerde bladmuziek uit de Antwerpse conservatoriumbibliotheek vind je via deze pagina, of in de catalogus (zoek via
- Ook de Koninklijke Bibliotheek startte met de digitalisering van haar muziekcollectie. De pagina van de Muziekafdeling leidt je naar de presentatie van digitale stukken op het platform Belgica. Je kan echter ook zoeken via de cataloguslink (voer zoekopdracht in; selecteer in de linkerbalk
Gedigitaliseerd: Ja
enDocumenttype: handgeschreven en gedrukte muziek
).
Algemene bibliotheken
Flandrica is een initiatief van Vlaamse erfgoedbibliotheken om hun gedigitaliseerde boeken en documenten op één website online aan te bieden. Je vindt er onder andere muziek uit de 16e tot de 19e eeuw.
Jazz
De site Jazz Tunes (BE) biedt de partituren aan van een aantal hedendaagse jazzcomposities van eigen bodem.
Lied & Volksmuziek
- Folkwiki is een crowdsourcingsinitiatief van Muziekmozaïek. Met de wiki wordt bladmuziek van het traditionele repertoire van de volksmuziek uit de lage landen ter beschikking gesteld.
- MELCHIOR is een platform van het IMEP (Institut supérieur de Musique et de Pédagogie, Namen) voor traditionele muziek uit Wallonië. Het bevat ook didactische hulpmiddelen, waaronder bladmuziek.
- In de Nederlandse Liederenbank zijn bijna 170.000 Nederlandse liederen ontsloten, van de middeleeuwen tot de twintigste eeuw. Het gaat om liefdesliederen, spotliederen, geuzenliederen, psalmen en andere religieuze liederen, volksliederen, kinderliederen, sinterklaas- en kerstliedjes en nog veel meer. Bronnen van de liederen zijn liedboeken, liedbladen, liedschriften en veldwerkopnamen uit diverse collecties in Nederland en Vlaanderen.
- Marktzangers – Wreed en plezant: Wreed en Plezant is een muzikaal trio dat marktliederen brengt. Ze documenteren dit erfgoed ook uitgebreid op hun website. Je vindt er tal van uitgeschreven partituren, teksten en audio.
Oude Muziek
- Het Gruuthusehandschrift is een middeleeuws handschrift met liederen en gebeden dat rond 1400 is ontstaan in Brugge. Een groep vrienden zingt over de maagd Maria, over de tere liefde, maar ook over dronkenschap en seks. Wonder boven wonder is het handschrift waarin dit alles is opgeschreven bewaard gebleven, compleet met de muzieknotatie.
- Het Antifonarium Tsgrooten is een Vlaams muzikaal topstuk en wordt bewaard in de Genste Universiteitsbibliotheek. Het handschrift uit begin 16e eeuw is een koorboek en bevat gezangen en gebeden.
- Het Digital Image Archive of Medieval Music (DIAMM) fungeert als een stafkaart van digitale foto’s van partituren met middeleeuwse polyfone muziek. Het project is een samenwerking tussen de universiteit van Oxford en Royal Holloway, de universiteit van Londen.
- De site IDEM van de Alamire Foundation biedt een databank aan van manuscripten en gedrukte boeken met een focus op het muzikaal erfgoed van de lage landen van de vroege middeleeuwen tot 1800.
- Digitale beeldmotetten van Museum Plantin-Moretus via de catalogus
Commerciële webshops
- (BE) partitura.be
- …
Trefwoorden
Folk, Hafabra, Jazz, Klassieke muziek, Kleinkunst, Muziek, Opera, operette, muziektheater of musical, Populaire muziek, Volks- en traditionele muziek
Online tekstbronnen, Partituren of bladmuziek
0500-1500, 1500-1600, 1600-1700, 1700-1800, 1800-1900, 1900-1945, 1945-1980, 1980-heden
Geen geografische inperking