nationale wetenschappelijke bibliotheek van België
Brussel
Inhoudelijk profiel
De KBR is de nationale wetenschappelijke bibliotheek van België. De collectie is onderverdeeld in:
- hedendaagse drukwerken vanaf 1800 (met een focus op humane wetenschappen)
- de Belgische Bibliografie
- chalcografie (collectie gegraveerde platen)
- prenten
- handschriften
- oude en kostbare drukwerken
- kaarten en plannen
- kranten (de grootste collectie van België)
- Amerikaanse studies
- muziek
- munten en penningen
Met deze collecties beheert de KBR een belangrijk cultureel patrimonium. Als nationale bibliotheek verzamelt de KBR alle publicaties die verschijnen in België, en alle publicaties van Belgische auteurs. De KBR voorziet in een cultureel en wetenschappelijk aanbod met een museum, tentoonstellingen, colloquia, concerten en publicaties.
Zoektips podiumkunsten
De KBR concentreert zich als nationale wetenschappelijke bibliotheek op de humane wetenschappen. Ze verzamelt systematisch alle publicaties die in België zijn uitgegeven. De KBR beheert ook een grote collectie handschriften en gedrukt erfgoed met een focus op België.
Zoektips muziek
Het muzikaal erfgoed wordt hoofdzakelijk bewaard in de Muziekafdeling. Hoewel het verzamelbeleid van de KBR zich op België richt, groeide de Muziekafdeling uit tot een internationale musicologische referentiebibliotheek. Deze collectie bestaat uit:
- handgeschreven en gedrukte partituren
- briefwisseling van musici of muzikale instellingen
- gedrukte werken (boeken)
- concertprogramma’s en -affiches
- iconografische documenten, foto’s van musici
- geluidsdocumenten (78-, 45- en 33-toerenplaten, cd’s, cassettes en magneetbanden)
- diverse objecten (schilderijen, sculpturen, muziekinstrumenten…)
De Muziekafdeling bewaart de fondsen van tal van componisten, dirigenten, collectioneurs, onderzoekers, muziekpedagogen, muzikale instellingen, enz. Ze representeren diverse muziekgenres (klassieke muziek, jazz, traditionele en volksmuziek). Meestal zijn de fondsen gelinkt aan Belgische componisten/musici, al zijn er hier en daar internationale connecties. Zo bevat het Fonds Denijs Dille veel documenten over Béla Bartók en Hongaarse volksmuziek en het Fonds Paul Collaer veel etnomusicologische documenten. Een niet-exhaustief overzicht van de fondsen vind je op deze pagina. De Muziekafdeling verwerft eveneens documenten in verband met musici die geen Belgische nationaliteit hebben, maar wel in België hebben gewerkt. Ook de partituren die verworven zijn in het kader van het wettelijk depot bevinden zich in de Muziekafdeling.
Ook de afdelingen Handschriften, Oude en kostbare drukwerken en Prenten bewaren een aantal muziekdocumenten.
Catalogus of andere hulpmiddelen
- Catalogus: opac.kbr.be; “uitgebreid zoeken” laat je hier bijvoorbeeld ook toe op herkomst te zoeken (de naam van de verzamelaar of vormer – zie ook het overzicht van muziekfondsen hierboven).
- Belgica (digitale collectie): belgica.kbr.be (muziekdocumenten kan je rechtstreeks via deze link raadplegen)
- BelgicaPress: belgicapress.be
- BelgicaPeriodicals: belgicaperiodicals.be. Relevant voor muziek zijn bijvoorbeeld Humoradio, Le Guide Musicale, Annuaire du Conservatoire royal de musique de Bruxelles, …
- Het bezit van de KBR is eveneens opgenomen in Unicat, de Union Catalogue van Belgische bibliotheken.
- De Muziekafdeling is actief betrokken bij de werkzaamheden van RISM in België. Tal van muziekbronnen die de KBR bewaart, zijn uitgebreid beschreven in de RISM-databank; een deel kan eveneens via die weg online geraadpleegd worden. (Wil je enkel zoekresultaten m.b.t. de KBR, ga dan naar
advanced search
en wijzig het veldAll fields
naarLibrary siglum
. Het bibliotheeksiglum van KBR isB-Br
).
Hoe begin je eraan?
- De catalogus en digitale collectie zijn eenvoudig doorzoekbaar. Een beknopte handleiding vind je hier. Je kan eenvoudig zoeken (eventueel met meerdere zoektermen), of uitgebreid, aan de hand van verschillende velden (ook op ISBN- of ISSN-nummer). Je kan eveneens de deelcollectie waarbinnen je wil zoekt beperken (via de knop ‘Collecties’ naast de paginatitel; bvb. Belgische publicaties of muziek). Binnen het overzicht met zoekresultaten kan je verder verfijnen aan de hand van een aantal filters.
- Bovenaan de zoekresultaten vind je een knop aan de hand waarvan je je zoekgeschiedenis kan reconstrueren. Ook kan je de resultaten downloaden (individueel aanvinken) of de zoekquery delen.
- Met BelgicaPress en BelgicaPeriodicals kan je van thuis uit de gedigitaliseerde Belgische kranten en tijdschriften fulltext doorzoeken voor zover het auteursrecht dat toelaat.
- Voor recentere jaargangen kan je terecht op de computers in de bibliotheek zelf, of op het BELNET in hogescholen of universiteiten
- Je kan ook een MyKBR-account aanvragen
Trefwoorden
Archiefinstelling, Bibliotheek, Documentatiecentrum, Museum of objectendepot
Ballet, Dans, Folk, Hafabra, Jazz, Klassieke muziek, Moderne en hedendaagse dans, Muziek, Opera, operette, muziektheater of musical, Performance art, Populaire muziek, Scenografie, Theater, Variété, Volks- en traditionele muziek, Volksdans
Affiches, Audio of audiovisueel, Banier of vaandel, Boeken of publicaties, Dans (documentatie), Dansnotatie, Documentatie- of onderzoeksverzameling, Foto's of prenten, Kostuums, objecten of toestellen, Muziek (archief), Muziek (AV), Muziek (documentatie), Muziekinstrumenten, Online foto's of afbeeldingen, Online naslagwerk, Online tekstbronnen, Partituren of bladmuziek, Persoons- of organisatiearchief, Tijdschriften of kranten, Verzameling pers- of tijdschriftartikels (thematisch)
0500-1500, 1500-1600, 1600-1700, 1700-1800, 1800-1900, 1900-1945, 1945-1980, 1980-heden
België, Brussel (gewest), Franstalig Brussel, Nederlandstalig Brussel (Vlaamse gemeenschap in Brussel), Vlaanderen (gewest), Wallonië