Collectiewijzer Erfgoedbibliotheken

voor wie collecties bibliothecair erfgoed zoekt in Vlaanderen en Brussel

collectiewijzer.be

Wat is de Collectiewijzer Erfgoedbibliotheken?

  • De Collectiewijzer Erfgoedbibliotheken is een initiatief van de Vlaamse Erfgoedbibliotheken, de dienstverlenende organisatie voor organisaties die bibliothecair erfgoed beheren
  • De Collectiewijzer Erfgoedbibliotheken brengt het bibliothecair erfgoed dat in uiteenlopende organisaties wordt bewaard, in kaart, van handschriften, boeken en kranten tot los drukwerk en zelfs audiovisueel materiaal
  • Je vindt er geen individuele werken mee, maar wel ‘collecties’ uit heel Vlaanderen die op een gestructureerde manier worden beschreven en van trefwoorden voorzien.

Zoektips podiumkunsten

  • De Collectiewijzer beschrijft enkele specifieke erfgoedcollecties met een rechtstreekse link naar organisaties en actoren uit het podiumkunstenveld, zoals de collectie van Kunstenpunt
  • Ze bevat daarnaast heel wat algemene collecties met relevant bronmateriaal voor het onderzoek naar podiumkunsten, zoals collecties oude drukken met rederijkersteksten, middeleeuwse toneelmanuscripten, literaire magazines, kranten met recensies van voorstellingen en nog veel meer.
  • Je kan vrij of gericht zoeken naar specifieke onderwerpen (zoals podiumkunsten, dans of theater) en genres (zoals toneelstukken). Zo vind je onder meer dat de collectie Renaissancetoneel van de Universiteitsbibliotheek Antwerpen zich concentreert op het Nederlandse toneel uit de periode 1550-1714.
  • Let op: de Collectiewijzer bevat zowel collecties (al dan niet onderverdeeld in deelcollecties) als ‘collectiefocussen’. Dat zijn de gebieden waarrond de organisaties nu en in het verleden actief verzamel(d)en. Het zijn dus beleidsmatige keuzes, geen fysieke collecties. Vanuit een collectiefocus kan je steeds doorklikken naar de collecties die de focus ondersteunen.

Zoektips muziek

  • De Collectiewijzer beschrijft enkele erfgoedcollecties met een rechtstreekse link naar organisaties en actoren uit de muziekwereld, in het bijzonder via de collecties van de conservatoria.
  • De Collectiewijzer bevat daarnaast heel wat collecties met relevant bronmateriaal voor het onderzoek naar muziek en muziekgeschiedenis, zoals libretti, liedboeken, bladmuziek, liturgische handschriften en nog veel meer. Sporadisch tref je er ook audiovisueel materiaal in aan, zoals het archief van Radio 2 Limburg.
  • Je kan vrij of gericht zoeken naar specifieke onderwerpen (zoals muziek), genres (zoals liedboeken of libretti, bladmuziek/partituren) en soorten collecties (audio(visuele) collectie). Zo vind je onder meer dat er heel wat muziekboeken zitten in de collectie van de O.L.V Geboortebasiliek van Tongeren of dat de Bijzondere Collecties van KU Leuven Bibliotheken een collectie beiaardmuziek bewaart.
  • Let op: de Collectiewijzer bevat zowel collecties (al dan niet onderverdeeld in deelcollecties) als ‘collectiefocussen‘. Dat zijn de gebieden waarrond de organisaties nu en in het verleden actief verzamel(d)en. Het zijn dus beleidsmatige keuzes, geen fysieke collecties. Vanuit een collectiefocus kan je steeds doorklikken naar de collecties die de focus ondersteunen.

Hoe begin je eraan?

  • Start op de algemene pagina van de Collectiewijzer. Via de carrousel kan je bladeren doorheen de collecties. In het menu bovenaan rechts kan je klikken op zoeken.
  • Op de zoekpagina kan je vrij zoeken via het veld bovenaan. Vervolgens kan je je zoekresultaten filteren op collectiebeheerders, taal, onderwerpen, genres, periode, regio en nog veel meer.
  • Bij genres vind je o.a. libretti, liedboeken, liturgie, toneelstukken, partituren als opties. Bij de onderwerpen kan je zoeken op dans, theater, performance art, muziek of podiumkunsten maar ook lemma’s als volkscultuur, radio en tv, humor en satire, media, letterkunde, kunstwetenschappen, verenigingsleven geven je mogelijk interessante resultaten. Via de filter ‘materiaaltypes’ kan je de zoekopdracht beperken tot bladmuziek of audiovisueel materiaal.
  • Let op: omdat de Collectiewijzer collecties op een hoog (d.i. algemeen) niveau beschrijft kan het zijn dat een collectie geen specifiek trefwoord rond podiumkunsten of muziek heeft meegekregen, maar toch relevante informatie bevat. Je kan via de Collectiewijzer contact opnemen met de beherende organisatie om meer informatie in te winnen.

Trefwoorden


, , ,
, , , , , , , , , ,
, , , , , , ,