Archiefbank Kempen

Overzicht van archieven uit de Antwerpse Kempen

archiefbankkempen.be

Inhoudelijk profiel

Archiefbank Kempen biedt een overzicht op archieven en collecties die beheerd worden door een dertiental organisaties uit de Antwerpse Kempen: de stadsarchieven van Geel, Herentals, Lier en Turnhout, de gemeentearchieven van Brecht en Mol en de heemkundige kringen uit Balen, Dessel, Retie, Meerhout, Laakdal en Olmen. Ook het Nationaal Museum van de Speelkaart is bij het initiatief aangesloten.

De databank bevat beschrijvingen van de archieven en collecties van de lokale openbare besturen, alsook van personen, verenigingen en bedrijven die hun archief of collectie aan de lokale archiefinstelling of heemkundige kring schonken.

Zoektips podiumkunsten

Een beperkt aantal archief- en collectiebeschrijvingen heeft betrekking op dans, theater of muziek. De meesten houden verband met de opdracht van de openbare besturen binnen het domein cultuur of met organisaties die verbonden zijn aan de openbare besturen, zoals culturele centra en de academies voor muziek, woord en dans. De databank bevat ook beschrijvingen van archieven en collecties van lokale privépersonen en -organisaties, zoals (niet-exhaustief) het Geelse Beiaardcomité, de Catharina Beersmanskring (Kempisch Toneelconsortium), Katholieke Vlaamse Toneelkring De Dageraad, Harmonie Leo XIII,  Koninklijke Zangmaatschappij Orpheus, enz. Specifiek voor muziek zijn de muziekcollectie van het Turnhoutse Begijnhof en de partituren uit de collectie van Jos Nuyts en August Hermans vermeldenswaard.

Archiefbank Kempen bevat niet alle archieven en collecties die de betrokken archiefinstellingen en heemkundige kringen bewaren. Ben je op zoek naar muziek-, dans- of theatergerelateerd materiaal, contacteer ze dan ook rechtstreeks.

Zoektips muziek

Zie hierboven.

Hoe begin je eraan?

Via de website kan je de databank doorzoeken. Een algemene zoekopdracht aan de hand van generieke termen (bijvoorbeeld muziek, dans, theater, toneel) zal zeker resultaten opleveren. Je kan ook gerichter de databank doorzoeken via meer specifieke ingangen. Het Archievenoverzicht bijvoorbeeld laat je toe te browsen of te zoeken via het ‘soort’ archief, op basis van de herkomst:

Binnen de collecties vermelden we graag nog:

Een handleiding over het gebruik van de databank kan je hier vinden.

Trefwoorden


, ,
, , , , , , , , , , , ,

, ,