STCV

de bibliografie van het handgedrukte boek

stcv.be

Inhoudelijk profiel

  • STCV is een initiatief van de Vlaamse Erfgoedbibliotheken, de dienstverlenende organisatie voor organisaties die bibliothecair erfgoed beheren
  • STCV. De bibliografie van het handgedrukte boek werkt sinds 2000 aan een online databank met uitgebreide bibliografische beschrijvingen van drukken die vóór 1801 van de pers kwamen in steden in het huidige Vlaanderen.
  • De databank bevat meer dan 26.500 editiebeschrijvingen. Deze records zijn gebaseerd op de beschrijvingen van meer dan 51.600 exemplaren uit 61 verschillende belangrijke binnen- en buitenlandse erfgoedcollecties met het boek in de hand.

Zoektips podiumkunsten

STCV verzamelt alle oude drukken die van de pers kwamen in Vlaamse steden. Een aanzienlijk deel van dit drukwerk heeft direct betrekking op podiumkunsten. Je kan vrij zoeken op de startpagina of via bladeren bij publicatietypes genres selecteren, zoals rederijkersteksten, toneelstukken, muziekboeken en gelegenheidsgeschriften, of bij onderwerpen zoeken naar gelijkaardig drukwerk onder Taal- en Letterkunde.

Zoektips muziek

STCV verzamelt alle oude drukken die van de pers kwamen in Vlaamse steden. Een aanzienlijk deel van dit drukwerk heeft direct betrekking op muziek. Je kan vrij zoeken op de startpagina of via bladeren bij publicatietypes genres selecteren, zoals liedboeken, liturgische boeken, muziekboeken en gelegenheidsgeschriften, of bij onderwerpen zoeken naar gelijkaardig drukwerk onder Taal- en Letterkunde.

Catalogus of andere hulpmiddelen

stcv.be

Hoe begin je eraan?

  • Start op de algemene pagina van STCV. Als je al een eerste idee hebt waarnaar je op zoek bent, kan je een zoekterm ingeven op de hoofdpagina via zoeken. Dit zal echter ofwel heel weinig, ofwel veel te veel resultaten geven. Je kan vanaf de resultatenpagina je zoekresultaat wel verfijnen door middel van filters.
  • Via het menu kan je ook geavanceerd zoeken op titelwoorden, auteurs, plaats van druk, drukker, taal, bibliotheken en plaatskenmerken, specifieke trefwoorden, onderwerpen, publicatietypes en typografische kenmerken. Je kan hierbij ook filteren op jaar van uitgave, drager en dergelijke meer…
  • Daarnaast kan je ook zoeken door te bladeren op onderwerpen, publicatietypes, typografie en parateksten die relevant zijn voor je zoekopdracht via het tabblad Bladeren. Bij publicatietypes vind je o.a. gelegenheidsgeschriften, liedboeken, liturgische werken, muziekboeken en toneelstukken als opties. bij de onderwerpen kan je zoeken op taal- en letterkunde, wat je mogelijk interessante resultaten geeft. Via de filter publicatietypes kan je vervolgens de zoekopdracht beperken tot muziek- of toneelgerelateerd materiaal.
  • Je kan de resultatenlijst niet opslaan. Om je zoekresultaten te bewaren druk je best de resultatenpagina af als pdf via het print-icoontje rechtsboven.

Trefwoorden


, , , ,
, , ,
, , ,
, ,