Regionale en lokale beeldbanken

Documenten en objecten online raadplegen via de beeldbanken

Inhoudelijk profiel

Beeldbanken zijn databanken waar je, naast informatie over het erfgoed, ook de documenten of objecten zelf online kan raadplegen.

Voor een aantal beeldbanken namen de provincies het initiatief toen zij nog een expliciete opdracht hadden op het gebied van erfgoed:

  • Erfgoedplus was een initiatief van de provincies Vlaams-Brabant en Limburg. Enkele honderden collecties van (in deze provincies gevestigde) musea, archiefinstellingen, religieuze instellingen, geschied- en heemkundige kringen, (erfgoed)verenigingen, openbare besturen, enz. zijn in deze databank opgenomen.
  • Erfgoedinzicht bevat het erfgoed van diverse openbare besturen, particuliere organisaties en verenigingen uit de provincies Oost- en West-Vlaanderen.
  • Donnet was de databank van de provincie Antwerpen. Musea, kerkfabrieken, heemkringen en andere erfgoedhouders uit de provincie konden er terecht om hun collecties te beschrijven. De gegevens van Donnet zijn intussen overgezet naar Erfgoedplus.

Sinds de provincies niet meer bevoegd zijn voor persoonsgebonden materies waaronder cultuur, loopt er bij de Vlaamse overheid een traject om de databanken te integreren en het beheer ervan te centraliseren.

 

Het gros van de beeldbanken is ontstaan in de schoot van de erfgoedcellen, wiens werking focust op het erfgoed uit één welbepaalde stad of uit een aantal naburige gemeenten. Hun databanken hanteren dus een geografische afbakening (eigen regio). Enkele beeldbanken zijn ontwikkeld op initiatief van lokale besturen of andere lokale organisaties, zoals heemkundige kringen.

Zoektips podiumkunsten

De beeldbanken bevatten tot op zekere hoogte sporen naar het (regionale of lokale) erfgoed van dans, theater, muziek en aanverwante disciplines. Hun belang en relevantie voor dit erfgoed is echter zeer divers, afhankelijk van de aangesloten organisaties en verenigingen en van de accenten die de initiatiefnemende organisaties in hun werking leggen. Zo bevat Erfgoedinzicht meer dan 5.000 items gerelateerd aan circus, wat frappant is in vergelijking met de 20 zoekresultaten die het trefwoord ‘circus’ geeft in Erfgoedplus. Oorzaak van dit grote aantal bij Erfgoedinzicht is de aansluiting van het Huis Van Alijn, die een grote collectie opbouwde rond het thema. Dit is uiteraard een extreem voorbeeld, maar het geeft wel goed aan wat we bedoelen.

Uitproberen is dus de boodschap. Vind je niet wat je zoekt, dan betekent dat niet noodzakelijk dat er geen materiaal bewaard bleef. Misschien zijn de documenten of objecten die je zoekt niet gedigitaliseerd, zijn ze nog niet geïnventariseerd of is de organisatie waar ze bewaard worden niet aangesloten bij de beeldbank.

Zoektips muziek

Zie hierboven.

Catalogus of andere hulpmiddelen

  • Erfgoedplus (de gegevens in Donnet, de databank van de provincie Antwerpen zijn overgezet naar Erfgoedplus)
  • Erfgoedinzicht
  • Een overzicht van de andere beeldbanken kan je hier vinden.

Hoe begin je eraan?

De zoekmogelijkheden van de verschillende beeldbanken verschillen vaak enorm van elkaar, wat het moeilijk maakt om hier een handvol duidelijke tips mee te geven. Je kan je laten inspireren door de help-pagina’s die sommige beeldbanken aanbieden.

Trefwoorden


, , , , , , ,


, ,