Theaterkostuums en archief van Dito’Dito

Het Brusselse theatergezelschap Dito’Dito werd in 1984 opgericht en speelde als maatschappijkritisch gezelschap een belangrijke rol in de geschiedenis van Brussel. De artistieke leiding lag bij Guy Dermul en Willy Thomas. Het gezelschap zette projecten op om een nieuwe dynamiek binnen het Nederlandstalige theateraanbod te creëren. Geestesverwante acteurs die het theater zien als een conglomeraat van meerdere kunstvormen werden aangetrokken. Naargelang de productie werd gewerkt met een bestaand verhaal/script of met teksten die het gezelschap zelf schreef of in opdracht liet schrijven. Het tweetalige en multiculturele karakter van Brussel maakten de producties steeds veelzijdiger. Dito’Dito werkte ook regelmatig samen met het Franstalige gezelschap Transquinquennal. Ook werd gezocht naar interactie en samenwerking met bewoners van Brusselse wijken en buurten voor het organiseren van theaterworkshops en ontmoetingsplatforms. De verkiezingsuitslag van 1991 – Zwarte Zondag – was hiertoe een van de belangrijkste aanzetten. Deze manier van werken leidde tot ‘legendarische’ producties. Het gezelschap ging in 2006 op in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg.

Het archief dat bewaard wordt door het Archief en Museum voor Vlaams leven te Brussel (AMVB) bestaat uit: papieren en digitale objecten, audiocassettes, videocassettes, mini-discs, foto’s, kostuums, … Dito’Dito had een kelder vol kostuums. Het AMVB kreeg de kans om uit deze collectie de meest representatieve kostuums te kiezen. Er werd gekozen voor kostuums uit vier theaterproducties: J’y suis resté / En daar ben ik gebleven (2000), Kortom / Enfin Bref (2000), Het vergeten dorp voorbij de bergen (2002), Boumkoeur / Cuisine et dépendances (2002). De kostuums werden vervaardigd of aangekocht door Lies Van Assche. Meer informatie over deze voorstellingen en kostuums kan je lezen in het artikel Een representatieve selectie: theaterkostuums van het theatercollectief Dito’Dito, dat verscheen in Arduin, mei 2011.

De theaterkostuums van de vier producties worden bewaard op metalen kledingrekken met gebufferde kledinghangers en beschermd met linnen hoezen. De kostuums worden gebruikt als educatief materiaal bij workshops. Ze werden ook gebruikt tijdens de tentoonstelling30 jaar AMVB, 30 verhalen.

Scène uit Boumcoeur / Cuisine et dépendances (2002); © Hans Roels

Meer lezen

Deze tekst werd aangeleverd door het AMVB en verwerkt door CEMPER.

Trefwoorden



, , , , , ,

, ,