Het guldenboek van De Verbroedering

De Koninklijke Toneelmaatschappij De Verbroedering van Brussel werd in 1875 opgericht als L’Echo, en werd in 1887 herdoopt als De Verbroedering, doelend op de verbroedering tussen Noord en Zuid. In datzelfde jaar kreeg het gezelschap de eer om als eerste toneelvereniging het eerste stuk op de planken te brengen bij de langverwachte opening van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg.

De Verbroedering was een belangrijke en actieve vereniging in Brussel. Om hun verhaal en verwezenlijkingen te vertellen en tonen, lieten zij een guldenboek maken. In dit kostbaar uitgevoerd boek werden hun geschiedenis, de belangrijkste gebeurtenissen, statuten, het reglement en verenigingsliederen neergeschreven. Voorname aanwezigen plaatsten bovendien hun handtekening om het historisch belang van de gelegenheid te benadrukken.

Het guldenboek van de Koninklijke Toneelmaatschappij De Verbroedering past in de herleving van de verluchtingskunst die in de tweede helft van de 19e eeuw een hoogtepunt kende. Als prestigieuze toneelvereniging van toen deinsde De Verbroedering er niet voor terug om bekwame vakmensen te contacteren voor hun guldenboek. Bekende Brusselse kunstenaars als Albert Daenens (1883-1952) en H. Van Der Brugghen (tweede helft 19e-begin 20e eeuw) werkten mee aan de afbeeldingen in dit album. De liederenpagina’s zijn in mooi versierde art nouveau stijl geïllustreerd. De tekst is van Willem Gyssels (1875-1945) en de muziek van Hendrick Van Luck (begin 20e eeuw). Het verluchten van de bladzijden werd stelselmatig aangevuld tot de jaren 1980. Het resultaat is vandaag nog steeds een prachtig staaltje van verluchte pagina’s die zeker een bezoek waard zijn.

© AMVB

Meer lezen

Deze tekst werd aangeleverd door het AMVB en verwerkt door CEMPER.

Trefwoorden
, ,
,