De banier van De Noordstar

Koninklijke Toneelvereniging De Noordstar werd op 12 november 1872 opgericht door Jules Delcroix en Pieter Defreyn. Deze Toneelvereniging werd één van de bedrijvigste toneelverenigingen van Brussel en behaalde talrijke onderscheidingen in toneelwedstrijden. Ter gelegenheid van haar 50-jarig bestaan werd ze door koning Albert I belast met het uitschrijven van de eerste Landjuweelwedstrijd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag de werking van de vereniging zo goed als stil, maar reeds in 1946 werden haar activiteiten terug opgestart. In 1997 kreeg De Noordstar ter ere van haar 125 jarig bestaan de titel van de Rederijkerskamer toegewezen. Sindsdien neemt ze de naam van Rederijkerskamer ‘De Lelieblomme’ over. Het doel van de vereniging is nog steeds het organiseren van toneelvoorstellingen, prijskampen, letterkundige oefeningen en voordrachten. De Noordstar is van alle rederijkerskamers het meest bedrijvig op het vlak van liefdadigheid.

Archief en Museum voor het Vlaams leven te Brussel (AMVB) bezit een mooie collectie van De Noordstar. Onder andere de grote banier uit deze collectie is een niet te missen topstuk. Het is vervaardigd in zijdedraad met borduurwerk. De fel in het oog springende kleuren vestigen de focus op een vrouw, gekroond met de Noordster. De banier is ook gesigneerd door de firma met E. Melotte Fonson. Het is een handgemaakt, uniek exemplaar in een zeer fraaie uitvoering. Zowel het koffertje, de vlaggenstok, de vaangordel en de vlaggentop van dit mooie object zijn bewaard.

Het AMVB bezit eveneens een identiek schilderij van deze banier. Tot op heden is de schilder hiervan niet gekend. Een verder onderzoek zal meer gegevens aan het licht brengen.

Bij de banier hoort een vlaggentop in de vorm van een kroontje met ster. In 2017 werden al deze voorwerpen tentoongesteld naar aanleiding van het 145 jarig bestaan van de toneelvereniging. In dit kader werden in 2016 zowel het schilderij als de vlaggentop gerestaureerd.

© AMVB

Meer lezen

  • Beknopte historiek van de vereniging op ODIS
  • De banier is online vindbaar via de webcatalogus van het AMVB, net als andere collectiestukken van De Noordstar (o.a. trofeeën, medailles, insignes en vlaggen).
  • Patricia Quintens, ‘Mysteries ontrafelen om mysteries te ontdekken’, Arduin 19, AMVB juni 2016, 42-60.

Deze tekst werd aangeleverd door het AMVB en verwerkt door CEMPER.

Trefwoorden,
, , ,
,