Industriemuseum

o.a. podiumtechniek en theaterverlichting

Gent

industriemuseum.be

Inhoudelijk profiel

  • In het Industriemuseum wordt de industriële geschiedenis tot leven gewekt. Aan de hand van getuigenissen wordt een universeel verhaal gebracht over mens en machine, en hoe deze laatste de wereld rondom ons veranderde.
  • Het museum beschikt over een uitgebreide textiel- en drukkerijverzameling, met als blikvangers de oudst bewaarde twijnmolen van Europa en de Engelse Mule Jenny spinmachine.
  • Sinds 2018 is ETWIE, het Expertisecentrum voor Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed, verbonden aan het Industriemuseum. De focus van hun werking ligt op roerend en immaterieel erfgoed. Via hun kennisbank kan je op zoek gaan naar actoren en thema’s binnen het Industrieel erfgoed. De kennisbank ontsluit eveneens een uitgebreide bibliografie die wordt bijgehouden in samenwerking met het museum.

Zoektips podiumkunsten

Naast een lichtorgel beheert het Industriemuseum enkele onderdelen van de 19e-eeuwse machinerie “Philastre & Cambon” uit de theatertoren van de Gentse Opera.
Het Industriemuseum beschouwt deze stukken als ‘collectievreemd’. Overname door geïnteresseerde instellingen is bespreekbaar.

Zoektips muziek

Suggesties welkom!

Catalogus of andere hulpmiddelen

Hoe begin je eraan?

De verschillende zoekmachines zijn eenvoudig in gebruik.

Trefwoorden

, ,
,
, ,