Huis van Alijn

over circus, amusement en figurentheater

Gent

huisvanalijn.be

Inhoudelijk profiel

  • Het Huis van Alijn verzamelt, onderzoekt en deelt herinneringen over tradities, rituelen en gewoontes van het dagelijks leven in Vlaanderen vanaf de 20e eeuw.
  • De kerncollecties bevatten erfgoed over de levensfasen (o.a. geboorte, opgroeien, huwelijk, rouwen, pensioen), de jaarkalender (o.a. Kerstmis, Nieuwjaar, Carnaval, kermis) en thema’s als huisraad, hygiëne, levensbeschouwing, mode, rookwaren, speelgoed, communicatie, verenigingen, circus, poppenspel, voeding, fotografie en film, taal, amusement, toerisme en vervoer.
  • Huis van Alijn bewaart diverse materialen: een objectencollectie, een fotocollectie, een documentaire collectie, een audiovisuele collectie en een digitale collectie.
  • Naast het museum is er ook Studio Alijn, het kenniscentrum voor het materiële en immateriële erfgoed van de cultuur van het dagelijks leven vanaf de 20e eeuw.

Zoektips podiumkunsten

Huis van Alijn heeft o.a. Poppenspel, Circus en Amusement als kernthema’s in het collectiebeleid.
Ook het kernthema Verenigingen kan indirect tot podiumkunstenbronnen leiden.

Zoektips muziek

Wordt later aangevuld. Suggesties alvast welkom!

Catalogus of andere hulpmiddelen

Hoe begin je eraan?

De collectie is gemakkelijk digitaal toegankelijk via de website. Je kiest op de homepage voor ‘collectie‘ waar je een zoekopdracht kan ingeven, die je verder kan verfijnen volgens thema, periode, type en rechten.

De bibliotheek is beschreven in de boekencatalogus CaGeWeb, die de collecties van een twintigtal Gentse wetenschappelijke bibliotheken ontsluit. Op CaGeWeb kan je vrij zoeken of filteren op een aantal velden, namelijk titel, auteur en onderwerp.

Trefwoorden

, ,
, ,
, ,