Wikipedia

vrij toegankelijke, meertalige internetencyclopedie

wikipedia.org

Wikipedia is een meertalige internetencyclopedie, die via crowdsourcing wordt aangevuld en up to date gehouden. Het is het meest bekende project van de Wikimedia Foundation. De gegevens worden gepubliceerd onder een vrije licentie, en zijn dus herbruikbaar.

  • Wikipedia is een handig hulpmiddel om een eerste aanknopingspunt m.b.t. je onderzoekstopic te vinden
  • Omdat de teksten niet noodzakelijk door experten zijn opgesteld, is een kritische omgang met de informatie gewenst. Wel vraagt de Wikimedia foundation enkel controleerbare informatie toe te voegen, en daarbij gebruik te maken van extern gepubliceerde bronnen. Het kan dus ook handig zijn om door de informatie in de bronnenlijst te grasduinen
  • Met betrekking tot dans, theater en muziek in Vlaanderen is de encyclopedie allesbehalve exhaustief, desalniettemin vind je er wel artikels over grotere instellingen, gezelschappen, individuele kunstenaars, subgenres en -stijlen… Snuister daarbij zeker ook eens rond in de categorieën, zo genereer je automatisch lijsten van (bijvoorbeeld) Vlaamse toneelgezelschappen

Vind je niet wat je zoekt? Soms loont het de moeite om de encyclopedie in een andere taal te raadplegen: een anderstalige versie bevat soms artikels die je niet in de Nederlandstalige versie vindt (en omgekeerd); ook de verschillende taalversies van een artikel kunnen van elkaar afwijken.

Overzichtspagina’s

Overzichtsartikels zoals Dans in Vlaanderen, Theater in Vlaanderen, Jazz in België… kunnen relevante aanknopingspunten bevatten.

Over sommige thema’s kan je op Wikipedia overzichtspagina’s vinden waarin informatie over specifieke collecties en archieven wordt verzameld. Deze kunnen je toeleiden naar die specifieke instellingen waar de informatie terug te vinden is.
Een goed voorbeeld hiervan is de lijst van collecties met glasplaatjes voor toverlantaarns.

Ken je zo nog overzichtspagina’s? Laat het ons dan zeker weten!

Trefwoorden


, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
,