Wikidata

vrij toegankelijke databank, die kennis over concepten, objecten, personen etc. aanbiedt als gestructureerde data

wikidata.org

Wikidata is een vrij toegankelijke, meertalige databank die gestructureerde gegevens verzamelt en aanbiedt. Daarbij fungeert Wikidata eveneens als centrale opslagplaats voor tal van andere Wiki-projecten, zoals er zijn: Wikipedia, Wikisource, WikiWoordenboek… Via diverse relaties worden items in Wikidata met elkaar in verband gebracht. Als zogenaamde secundaire database zorgt Wikidata ook dat de kennis verifieerbaar is, dankzij verwijzingen naar tal van andere bronnen.

Ieder item op Wikidata heeft minstens een label en een beschrijving. Een aangemaakt item krijgt hierbij een uniek identificatienummer – beginnend met Q – zoals bijvoorbeeld het nummer Q184485 voor Podiumkunsten. De items worden verder beschreven met behulp van statements die bestaan uit een property en een daarbij horende waarde. Deze properties hebben ook een unieke nummer, beginnend met P. De property Library of Congress authority ID is bijvoorbeeld P244. Op deze manier kan er actief verband worden gelegd met andere databanken, die op hun beurt meer gegevens bevatten (zoals biografische gegevens, producties, bronnen…)

Iedereen die wil kan een bijdrage leveren aan Wikidata. Wat op Wikipedia staat, staat niet noodzakelijk ook in Wikidata geregistreerd, maar steeds vaker worden informatievelden in Wikipedia geautomatiseerd ingevuld met behulp van Wikidata. Doordat de data onder een Creative Commons 1.0-licentie is gepubliceerd, is hergebruik en verrijking op verschillende manieren mogelijk. De informatie die op Wikidata gepubliceerd staat kan worden geraadpleegd door manueel te navigeren door de gebruikersinterface, maar ook door met behulp van Wikidata Queries sets gegevens op te vragen.

Trefwoorden


, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,