Archief- en onderzoekscentrum voor vrouwengeschiedenis

archieven van organisaties en personen die zich inzetten voor gelijkheid v/m/x
o.a. vrouwelijke musici, Gerd Van Limbergen/Reizend Volkstheater, documenten over verenigingsactiviteiten

Sint-Joost-ten-Node

avg-carhif.be

Inhoudelijk profiel

  • bewaart en ontsluit archieven van organisaties en personen die zich inzetten voor gelijkheid v/m/x
  • een belangrijke focus ligt op de Belgische niet-verzuilde vrouwenbeweging, er worden ook enkele archieven van internationale organisaties bewaard.
  • archieven van de lesbische beweging, als partner van het Fonds Suzan Daniel
  • persoonsarchieven van pioniers in diverse domeinen, zoals onderzoeksters in vrouwen- of genderstudies en beleidsmakers
  • ook een uitgebreide foto- en affichecollectie, bibliotheek en tijdschriften, en biografische dossiers met (publiek beschikbare) informatie

Zoektips podiumkunsten

  • beperkte band met podiumkunsten en muziek a.g.v. specifieke collectieprofiel
  • enkele (niet-artistieke) archieven van vrouwelijke musici die actief waren in de feminisme beweging van de jaren 1970 en 1980 (“tweede feministische golf”)
  • deelarchief van het Reizend Volkstheater (later Theater Zuidpool) geschonken door Gerd Van Limbergen, vooral bestaand uit affiches
  • affiches, folders of foto’s van vrouwencabaret-, theater- of filmavonden in de archieven van bepaalde organisaties. Met name het feminisme van de jaren 1970 gaf vrouwelijke artiesten een podium (organisatie van vrouwenfilmfestivals, boekenweken, cabaret, concerten en soms theater op de Vrouwendagen van 11 november)

Zoektips muziek

Zie ook zoektips podiumkunsten. Er zijn enkele platen met feministische liederen en enkele liedboeken en partituren bewaard.
Het Fonds Suzan Daniel bewaart geluidsopnames van liederen van het lesbisch cabaret Puur en Ongezoet (het AVG-Carhif) beschikt over een kopie.

Catalogus of andere hulpmiddelen

carhif.lescollections.be (wordt voor NL: collecties.avg-carhif.be , wordt eind 2021 actief)

Hoe begin je eraan?

Om snel een overzicht te krijgen, zoek je best via het menu Doorblader op de categorie affiche of foto en verfijn je via de filter Kunsten. Je kan onder Doorblader ook zoeken op Thema Kunsten, en vervolgens het type object of de periode selecteren. In de objectbeschrijving staan ook trefwoorden (bijvoorbeeld films, muziek, theater, vrouwenfilms, vrouwenfestivals): door daarop te klikken lanceer je een nieuwe zoekopdracht op dat trefwoord. Je kan ook via het vrije zoekveld rechtsboven op trefwoorden (of andere termen) zoeken. De trefwoordmodule wordt vermoedelijk in 2022 geïntegreerd in de publieksversie van de catalogus. Voor archieven: niet alle inventarissen staan online, neem gerust contact per mail.

Trefwoorden

,
, , ,
, , , , ,
,
, , ,