Categorieën

Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis

erfgoed van sociale, humanitaire en ecologisch geëngageerde bewegingen en personen

Gent

amsab.be

Inhoudelijk profiel

  • Amsab-ISG is het Instituut voor Sociale Geschiedenis. Als cultureel archief richt het zich op het bewaren, onderzoeken, valoriseren en ontsluiten van erfgoed vanaf begin 19e eeuw tot vandaag.
  • Het gaat over het verhaal van gewone mensen: hun verzet tegen onrecht en discriminatie, hun strijd voor rechten en gelijkwaardigheid en hun gevecht om het milieu te beschermen.
  • In de collectie vind je brieven, affiches, foto’s, films en boeken, zowel van organisaties als van personen die zich met deze thema’s bezighouden of -hielden
  • Het erfgoed dat Amsab-ISG beoogt omvat zowel organisaties uit de socialistische beweging en radicaal-linkse partijen, als nieuwe sociale bewegingen en actiegroepen rond thema’s als de derde wereld, migratie, vrede, vrouwen, LGBTQIA+, milieu, andersglobalisme etc.

Zoektips podiumkunsten

Het collectieprofiel van Amsab-ISG is gegroeid uit de bezorgdheid om het erfgoed van de socialistische zuil en het bijhorende middenveld in Vlaanderen, maar is vandaag uitgebreid naar archieven en collecties van sociaal geëngageerde actoren. Bijgevolg bewaart Amsab-ISG zowel erfgoed van kunstenorganisaties met socialistische inslag, zoals de Multatulikring Gent, poppentheater  Germinal, toneelverenigingen en harmonieën, als van de professionele podiumkunsten, zoals de archieven van Romain Deconinck, Theo Dhaese, Henri Bruyneel en de Minardschouwburg, maar ook die van Lydia Chagoll, Kunstencentrum Vooruit,  Vuile Mong en zijn Vieze Gasten, Bij’ De Vieze Gasten, Wereldculturencentrum Zuiderpershuis, Klein Verhaal, Union Suspecte, vzw Ruimtevaart, de Internationale Nieuwe Scène, Globe Aroma en ‘t Spelleke van de Drei Kluiten. Ook het documentair archief van de krant De Morgen wordt door Amsab-ISG bewaard.

In de rubriek Cases & collecties vind je fiches over de Amsab-ISG-collecties van poppentheaters Germinal en Taptoe en over de archieven van Lydia Chagoll, Romain Deconinck en de Minardschouwburg, Vuile Mong en zijn Vieze Gasten en de Internationale Nieuwe Scène.

Zoektips muziek

Amsab-ISG bewaart onder meer de archieven van KinkyStar Muziekclub, Muziekclub 4AD, Brussels Brecht-Eislerkoor, fanfares, harmonieën, koren…

Catalogus of andere hulpmiddelen

Hoe begin je eraan?

  • Bij het ingeven van een zoekterm wordt in alle collecties gezocht
  • In de rechterkolom kan je de zoekresultaten verfijnen door aan te geven in welke collectie je wil zoeken. Zoek op gegevensreeks Collectie en verfijn op thema Cultuur
  • Voor archieven kunnen deelniveaus als zoekverfijning worden aangeduid
  • Maak gebruik van Uitgebreid zoeken

Trefwoorden

, , ,
, , , , , , , , , , , , , ,
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
, ,
, ,