Kranteninterview / Filip Tielens

 

7 AUGUSTUS 2017, Tom Ruette


Hoe ik nu te werk ga als ik een groot interview voor De Standaard doe?

Allereerst lijst ik zelf even op wat ik van die persoon weet. In welke voorstellingen zag ik hem/haar al spelen? (dat check ik in mijn eigen archief, in een online bio van de betrokkene of via de databank van Kunstenpunt) Welke persoonseigenschappen ken ik?

Daarna begint het googelen: meestal stuit je altijd wel op eerdere interviews of items of websites over de persoon in kwestie. Ik heb ook een GoPress-login waarbij ik ook handig naar betalende (archief)items over die persoon kan zoeken die eerder in de media verschenen. En dan is er vooral – een beetje voyeuristisch, ik geef het toe – een zoektocht op de sociale media: wat post hij/zij op Facebook, Twitter of Instagram? Welke actuele thema’s, trivia, bevoegdheden drijven hem/haar?

Als ik dan nog niet voldoende weet, contacteer of bel ik met iemand die hem/haar kent voor wat achtergrondinformatie. Of waarom niet: op voorhand even vragen aan de geïnterviewde over welke thema’s je het kan hebben en of er (bv. over een voorstelling) al interviews, persmappen, reportages, theaterteksten etcetera verschenen zijn.

En zelfs als je al veel denkt te weten over een persoon, komt er bij een interview toch altijd weer nieuwe informatie bovendrijven of blijken eerdere veronderstellingen soms niet te kloppen… goed je oren openzetten dus! En het interview achteraf ook laten nalezen op ‘feitelijke fouten’, niet op alle gevoelige zinnetjes die hij/zij er liever uit wil 🙂

 

Trefwoorden


, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,