Johan Wambacq en het werk en leven van Jan Decorte

 

17 JULI 2017, Tom Ruette


Johan Wambacq bereidt een studie naar het werk en leven van Jan Decorte voor. We vroegen hem hoe hij aan onderzoeksmateriaal komt voor die studie:

Tom:

“Beste Johan, kan je kort even uitleggen hoe je het hebt aangepakt om onderzoeksmateriaal over Jan Decorte bij elkaar te brengen?”

Johan:

“Ik had zelf, in mijn privé-archief zeg maar, al flink wat documentatie en persknipsels over Jan Decorte en in het Kaai-archief (In de kantoren en bij het AMVB) was er ook veel te vinden: het Kaai heeft nagenoeg alle producties van Jan gepresenteerd na ‘Maria Magdalena’ en het Kaai-archief is goed bijgehouden, weet ik uit eigen ervaring.”

Tom:

“Je bent dan ook bij Kunstenpunt komen aankloppen voor persknipsels.”

Johan:

“Ik wist ook dat de Kunstenpunt-collectie vollediger zou zijn, meer perstitels zou bevatten. En bovendien bleek dat jullie die knipsels voor mij zouden verzamelen en scannen, in het Kaai zou ik zelf in de kelder hebben moeten duiken om in al die archiefdozen het materiaal bij mekaar te zoeken.”

Tom:

“Het was dus vooral omdat je al wist dat Kunstenpunt de persknipselcollectie van het Vlaams Theater Instituut (VTi) verder ontsluit, dat je bij Kunstenpunt bent gaan aankloppen? Ben je ook nog ergens anders heengegaan voor meer materiaal?”

Johan:

“De Kunstenpunt-collectie was behoorlijk volledig, d.w.z. vanaf de datum dat het VTC/VTi is opgericht. Voor de periode daarvoor kon ik een beroep doen op het archief van Decorte zelf. Ik ben ook nog te rade gegaan bij o.a. Andere Sinema, de Taalunie, Het Theaterfestival Nederland, enz.”

 

Trefwoorden,