Categorieën

ADVN. Archief voor nationale bewegingen

o.a. muziek en podiumkunsten in de context van
Vlaamse of andere nationale bewegingen

Antwerpen

advn.be

Inhoudelijk profiel

  • Het ADVN – Archief voor Nationale Bewegingen – is een cultureel archief dat het erfgoed omtrent de Vlaamse beweging in haar brede historische en thematische context verzamelt, bewaart en beheert.
  • Ook het erfgoed van andere nationale bewegingen wordt als maatschappelijk-filosofisch verschijnsel in een transnationaal, comparatief kader bestudeerd, samen met bijhorende thema’s als nationalisme, culturele identiteit, emigratie, geografisch particularisme.
  • Het ADVN valoriseert dat erfgoed en stimuleert en ontwikkelt het wetenschappelijk onderzoek omtrent zijn verzamel- en studieterrein.

Zoektips podiumkunsten

  • De kerncollectie van het ADVN bestaat uit archieven en collecties gevormd vanuit en door de nationale bewegingen in Vlaanderen in de 19e, 20e en 21e eeuw. Theater, dans en muziek hadden hun aandeel in het emancipatorische karakter van die Vlaamse beweging.
  • Dit vond zijn neerslag in archieven als die van de Vlaamse Volkskunstbeweging, Elsa Darciel (Elza Dewette), het Algemeen Nederlands Zangverbond en de audiovisuele collectie over de IJzerbedevaart.
  • In het ADVN berusten ook de kabinetsarchieven van Bert Anciaux en Paul Van Grembergen, beiden gewezen minister van cultuur.

Zoektips muziek

Wordt later aangevuld. Suggesties alvast welkom!

Catalogus of andere hulpmiddelen

Hoe begin je eraan?

Op de website van de instelling kan je zoeken in de verschillende databanken waaraan het ADVN meewerkt. In afwachting van het eigen online archievenoverzicht kan je zoeken in Archiefbank.

Trefwoorden


, , , , ,
, , , , , , , , , , , , , , , , , ,
, ,
, , ,