Unieke theaterdecors van Kortrijkse Stadsschouwburg op Topstukkenlijst

Voormalig Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft 5 stukken uit een reeks van 24 historische theaterdecors laten opnemen in de Vlaamse Topstukkenlijst. Door deze erkenning werden de decors beschermd en kon de stad Kortrijk subsidies aanvragen voor restauraties.

De decors worden bewaard in de Kortrijkse Schouwburg en in het stadsarchief van Kortrijk. Ze zijn vervaardigd tussen 1913 en 1926 door Albert Dubosq (1863-1940). Het zijn indrukwekkende staaltjes van de illusionistische decorschilderkunst en zijn ambachtelijk en artistiek van erg hoge kwaliteit. In het boek Zwanenzang van een illusie: de historische toneeldecors van de Schouwburg Kortrijk bundelde dr. Bruno Forment zijn bevindingen van meer dan zeven jaar onderzoek naar de geschiedenis van de decors en de decorkunst. Hiervoor ontving Forment de West-Vlaamse Erfgoedprijs in de categorie ‘onderzoek’. Mede dankzij dit onderzoek werd de herkomst en artistieke waarde van de decors duidelijk. Forment zorgde bovendien voor de inventarisatie van de decors naar museale standaarden en de volledige restauratie van het decor Palais Romain.

De Topstukkenraad selecteerde 5 stukken die worden beschouwd als typische ‘Dubosq-producties’. Het gaat om:

  • Palais Gothique (1914: 25 onderdelen)
  • Place Publique mixte Moyen Âge et Moderne (1920/21: 30 onderdelen)
  • Forêt Asiatique (1921: 15 onderdelen)
  • Palais Égyptien/Grand Temple Égyptien/Extérieur Égyptien (1921: 29 onderdelen)
  • Place Publique Italo-Espagnole-Arabe (1921: 19 onderdelen)

De decorstukken verhuisden in het voorjaar van 2018 naar het nieuwe erfgoeddepot in Heule, waar ze in ideale omstandigheden bewaard kunnen worden. Het doel is om een deel van de decors tegen 2020 te restaureren. Dan zal er een tentoonstelling voor het 100-jarige bestaan van de schouwburg georganiseerd worden. Na restauratie kunnen de decors bovendien opnieuw gebruikt worden in theatervoorstellingen. De decors maakten eveneens deel uit van het pilootproject ‘Naar een generieke methode voor het cross-collections waarderen van muziek- en podiumkunstenerfgoed‘ van Het Firmament en Resonant (nu: CEMPER).

Extérieur Égyptien – reconstructie |© Bruno Forment – Beeldbank Kortrijk

Meer lezen

Trefwoorden



,

,